Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Tavaszi hal elhullások horgászvizeken | 2018-05-09
Kép 
Több találgatás is napvilágra került az elmúlt időszakban, vajon miért kerülnek elő újabb és újabb haltetemek a egyes horgászvizeken, így többek közt a Pécsi tavon is? Az ok valószínű összetett, de tömeges pusztulásról semmiképp sem beszélhetünk szerencsére, az alkalmanként összegyűjtött 5-10 db hal, amely leginkább tájidegen busa halfaj, egy 70ha nagyságú vízterületen elenyésző. Sajnos a horgászvizeken nem ritka jelenség, hogy a tavasz beköszöntével egy-két elpusztult hal sodródik a víz felszínén. A Balatonnál a mondhatni szokásos tavaszi halpusztulás minden évben megismétlődik, kisebb-nagyobb intenzitással. A szélsőséges időjárás a pusztulást kiváltó okokra még jobban ráerősít. Megkeresve a Gödöllői Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszékvezetőjét több halpusztulási esetről is beszámolt az országban, melyeknek ugyanazok a lefolyási tünetei. Az elhullások kiváltó okait leginkább csak találgatni lehet, számos új vírus és baktérium okozta megbetegedés fordul elő a globalizáció és klímaváltozás hatására. Az ellenük való védekezésre, illetve beteg halak kezelésére nincs kézzel fogható hatékony beavatkozásra lehetőség. Ráadásul sok kórokozót egyéb vízi élőlények pl.: kagylók, csigák, vízi madarak, és esetenként maguk a horgászok is terjeszthetik.
A halak nagyon sok esetben a környezetükben végbemenő hirtelen változásokat stresszhatásként élik meg, így ezek az immunrendszerükre is negatív hatással vannak. A hideg vízben a hal nem nagyon mozog, táplálkozik, a stresszhatás következményeinek kevésbé van kitéve, mivel a hidegben lelassult életfolyamatai miatt enyhébb válaszreakció alakul ki. Ugyanakkor a nagyon hosszú, elhúzódó hideg időszak már káros is lehet, hiszen kimerül a hal „tartalékkészlete”. A felmelegedő vízben változik a helyzet, elkezd táplálék után kutatni, az életfolyamatok felgyorsulnak, a stresszhatásra kialakuló elváltozások magasabb hőmérsékleten súlyosabbak lehetnek. Sajnos az idei tél rendkívül enyhe volt, a januári +10 fok körüli hőmérsékletek miatt a vízhőfok sem csökkent jelentősen, így a halak nem tudtak nyugalmi állapotba kerülni. Az enyhe tél nemcsak a szárazföldi kórokozókat kímélte meg, hanem a vízben élőket is. Januárban remekül lehetett pontyokat fogni a szinte tavaszias időjárásban, a horgászok legnagyobb örömére. A hozzáértő tógazdák között viszont inkább az aggódás hangjait lehetett hallani. A folyamatosan mozgó, táplálékot kereső hal nem talált a tavaszi-nyári bőségnek megfelelő mennyiségű természetes táplálékot, planktont. A márciusban bekövetkezett rendkívüli lehűlés tovább rontott a helyzeten. A horgászok által beetetett táplálék sem mennyiségileg, sem minőségileg nem képes kielégíteni a halak igényeit.
Leggyakoribb és látványos kórforma ilyenkor a fekélyes bőrgyulladás, amit egy baktérium okoz, mely a hám, irha és izomrétegek sejtjeit támadja meg. Tömeges elhullást rendszerint nem okoz. Gyakori, hogy a teljesen egészségesen betelepített pontyállomány (ami minden esetben orvosi kísérőpapírokkal történik) kondíciója a rendkívüli tél folyamán nagyon legyengül, majd tavasszal a hirtelen felmelegedés és aktív táplálkozás megindulásával a legyengült hal szervezetébe, a bélbe kerülő baktérium hatására a bőr kisebesedik. Sokszor a hal testfelületén lévő mechanikai sérülések, élősködők is segítik elterjedését. A gyakran elhúzódó betegség tógazdaságokban antibiotikumos takarmányokkal jól gyógyítható, de nagyobb horgásztavakban ez nem kivitelezhető. Jó környezeti feltételek esetén (természetes táplálék felszaporodása, plankton bőség) önmagától is gyógyulásra hajlamos, a gyógyult fekélyek sötéten pigmentálódnak. Emberre nem veszélyes, a fekélyes hal fogyasztható, „csak degusztáló” hatása van.
Tehát ezek a fekélyes elváltozások, halelhullások a vizek felmelegedésével, és az azzal párhuzamos plankton felszaporodásával lassan megszűnnek.
Köszönjük minden, a vízért aggódó bejelentést!
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 20
 Legújabb tagunk: Krisz. 9