Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
2010-05-27   |   Extrém vízállás
Képtár megnyitása

Az elmúlt hét folyamatos esőzései következtében kialakult rendkívüli vízállás miatt több helyen a megyében, és országszerte is kaotikus állapotok alakultak ki. Sajnos az orfűi tórendszer sem volt kivétel ez alól, mindegyik tavon gondot okozott a nagy mennyiségű csapadék. Az Orfűi tavon a rács felett folyt el a víz, a Pécsi-, és Herman Ottó tavon az árapasztó műtárgyból ki kellet venni a rácsokat egy kis időre, egyedül a Kovácsszénájai tónál bírta a gát nagyobb gond nélkül a terhelést, itt hal nem szökött el. Rengeteg téves információ keringet, és kering most is a történésekről, ezért tömören leírva a következő történt.

Vasárnap délután a Pécsi tavon a vízállás az árapasztó rács tetejét elérte, ezért egy dróthálós magasítással akadályoztuk meg a rács előtt lévő halak átjutását. Az óránkénti vízállás leolvasás 2-3 cm-es folyamatos növekedést mutatott, elérte a 6,55m-es árvízszintet (üzemi vízszint 6,05m). Ennek ellenére amíg lehetett a rácsok a helyükön maradtak, de éjjel 01 óra magasságában ki kellett emelni őket, szem előtt tartva a gát állagának megóvását, és a gát alatt elhelyezkedő emberi és egyéb értékeket, egy esetleges gátszakadás elkerülése végett. Ekkor a vízszint a 7,1m közelítette meg ami már kritikus szint, így a víz akadálytalanul folyt (a halrács akár 30-40%-kal is visszatartja a vizet) el. Éjjel halak nem tartózkodtak az árapasztónál, de ahogy kezdett világosodni ismét megjelentek, és sajnos a víz áramlása az árapasztón át elsodorta őket. Zömében, 90%-ban ezüstkárászt és keszegféléket, 10%-ban pontyot és amurt sodort el a víz a Herman Ottó tó felé. Az összmennyiséget nehéz megbecsülni, de a látottak alapján a tó összes halállományához képest elenyésző mennyiség, de így is fájdalmas veszteség. A Herman Ottó tavon hasonló volt a helyzet, szintén ki kellet venni a rácsokat. Amint a helyzet megengedte hétfő délután visszakerültek a rácsok az árapasztókba, a vízszint ha lassan is de apadt. Ezt követően halmentést szerveztünk aminek erdményeként több nagytestű pontyot és amurt sikerült visszajutattni a Pécsi tóba. Néhányan ebből is hasznot próbáltak húzni, rendszeres volt a hallopási kísérlet a kiöntött területről, de a folyamatos halőri jelenlét és a rendőri akciók gátat szabtak a gátlástalan halorzásnak.

Vissza az aktuálisokhoz....
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 41
 Legújabb tagunk: Szaboi353