Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
2013-07-29   |   A hőség a vízi életre is komoly hatást gyakorol, ami általában kedvezőtlen következménnyekkel jár
Képtár megnyitása A napok óta tartó kánikula a vizek élővilágát is próbára teszi. A levegő hőmérséklete már eléri a 35-40 C-t, a vizeink pedig a 26-29 C-t, ami - a halaknál maradva - korántsem mondható ideálisnak. A halak – változó testhőmérsékletű állatok lévén – igazodnak a környezethez, legalábbis addig, ameddig bírnak. Anyagcseréjük sebessége függ a víz hőmérsékletétől: minden 10 °C vízhőfok-emelkedés - az optimum eléréséig - közel megkétszerezi az anyagcsere sebességét. Az optimum felett viszont egyre ritkábban akadnak horogra. Ez az oka a nyári süket, kapástalan időszakoknak, a halak étvágya is csökken. Ponty esetében ezt az értéket 25 fok köré teszik. A 30 fok fölé emelkedett vízhőmérsékletet a pontyok már nehezen bírják. Egyes irodalmi adatok szerint esetükben a letális (azaz közvetlen halált okozó) hőmérséklet 35 fok. A halak hőérzékelő képessége meglehetősen pontos, egy-két tizedfoknyi különbség is hatással van rájuk. Sajnos a tartósabb enyhülést adó hidegfrontra az előrejelzések szerint még várni kell.
A halak mellett a kagylók is megszenvedik a magas hőmérsékletet, több vízen is láthatunk elhullott egyedeket, leginkább a nálunk nem honos, nagy méretű amuri kagylóból. Ennek közvetett oka szintén a felmelegedett víz, illetve az emiatt elszaporodott víziatka, ami kifejezetten az amuri kagylón élősködik, és a 26 fokot meghaladó hőmérsékletű vízben érzi jól magát. A kagylópusztulást ez idézi elő azáltal, hogy a kagyló köpenyében fejlődő atka-lárvák roncsolják a fejlődésük során az állat hámrétegét.  Ahány lárva fejlődik a kagylóban, az mind be- és kifúrja magát az állat testébe, és ennek nyomán sok apró seb képződik a kagyló köpenyén, amely legyöngíti a kagyló védekezőrendszerét. A kagylók elhullásának a vizek élővilágára, és az emberekre ugyanakkor nincs káros hatása, egyszerűen csak esztétikailag zavaró.
Vissza az aktuálisokhoz....
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 31
 Legújabb tagunk: Szaboi353