Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
2020-12-15   |   A nagy kárókatona riasztásának és gyérítésének helyzete a HEBMESZ vizeken
Képtár megnyitása Sajnos az elmúlt hetekben a kárókatonák nagy tömegben lepték el a hazai folyókat, így a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége hasznosításában lévő Duna szakaszt is, köszönhetően az északról érkező vonuló állományoknak, amelyek a hazai vizeken táplálékban, halban bő vizeket találnak, szemben a túlhalászott tengerekkel. A frekventált helyeken több száz egyedet számláló csapatok is összeverődhetnek, nyugalmat nem hagyva a halaknak. Sajnos megriasztásukat követően, átmeneti nyugalom után az elmenekült kárókatonák visszatérnek, óvatosabbak lesznek, esetleg más vízterületekre terelődnek, megnehezítve az ellenük való védekezést.
A kárókatona napi táplálék szükséglete 0,5-1,5 kg hal között mozog, aminek a többszörösét képes megsebezni, illetve a nyugalmi állapotban lévő halrajokat folyamatosan mozgatja, zavarja. A problémát hosszú távon csak nemzetközi összefogással lehetne rendezni, a gyérítés során kilőtt egyedek száma a kárókatona szaporulatot nem tudja „kordában tartani”, csak tüneti kezelésre alkalmas.
A kárókatona az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfajok közé tartozik, közösségi jog miatt élvez egyfajta jogi védelmet, azonban az okszerű mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében – amennyiben természetvédelmi érdeket nem sért – a kárókatona riasztása, elejtése, gyérítése, állományának szabályozása a védett természeti területen, vagy Natura 2000 besorolás alá eső vízterületeken is lehetséges, a természetvédelmi hatóság engedélye alapján. Az engedély megszerzése nem egyszerű procedúra, valamint meg kell felelni a vadászat általános feltételeinek is, annak ellenére, hogy a kárókatona nem vadfaj, ezért gyérítése jogilag nem is minősül vadászatnak. Mivel nem vadfaj, kártétele esetén vadkár sem igényelhető utána, és a vadászatra jogosult sem kötelezhető az állomány csökkentésére.
A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége idei év elején is megkérte, és meg is kapta a riasztásra, gyérítésre az engedélyt. Ennek kivitelezése nem egyszerű, hiszen számos tényezőt, balesetvédelmi szempontot figyelembe kell venni.
A vízterületen csónakos horgászok, hajóforgalom-, a parton pedig szintén emberi jelenlétre kell számítani. A gyérítést ezért a legkevésbé „zavart” időszakban, esti órákban, kiemelten a kárókatonák éjszakázó helyein végzik az arra jogosult személyek, több-kevesebb sikerrel. Az engedélyek birtokában, a rendelkezésre álló időszak teljes kihasználása mellett törekszünk az állományuk visszaszorítására.
A riasztást, gyérítést a természetvédelmi hatóság által kiadott engedélyben foglalt kikötések betartásával végezzük, amelynek lényegi elemei:
•    A kérelmezett tevékenységek csak ősszel és télen végezhetők, azaz a szeptember 1-től február 28-ig tartó időszakban. (Szövetségünk riasztási, gyérítési engedélye a természetvédelmi hatóság határozata alapján 2020. december 31-ig érvényes, tehát 2021 évre újabb engedély kérelmet kell beadni, amit már októberben meg is tettünk. A kárókatona riasztása és gyérítése a szarvasbőgés időszakában nem lehetséges.)
•    Az engedély kizárólag a Duna-folyamra vonatkozik.
•    A riasztás, gyérítés a Duna-folyam 1433-1437 fkm és az 1459-1465 fkm közötti szakaszain, a Szabadság-szigeti mellékágban, és a Külső-Béda vízterületen nem engedélyezett, mivel az a területen tartózkodó egyéb védett és fokozottan védett madarak élettevékenységeit (pl: telelő madarak nyugalma, rétisasok költése) jelentősen zavarja.
•    A tevékenység megkezdését előzetesen jelezni kell a terület természetvédelmi kezelőjének (DDNP Igazgatóság).
•    Tilos a tevékenység végzése a rétisas fészkek 400 méter sugarú körén belül költési időben (január 1-június 30.)
•    Gyérítés során az elejthető egyedek száma 200 példány.
•    A lőfegyveres riasztást és gyérítést a terület vadászatra jogosultja, vagy annak közreműködésével, illetve hozzájárulásával a terület halászati őre végezheti (ha rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, vadászjeggyel, a fegyverhasználatra és vadászatra vonatkozó jogszabályi előírások értelemszerű alkalmazásával), az ingatlan tulajdonosával, illetve jogszerű használójával kötött megállapodás alapján. (Tehát a riasztás és gyérítés elvégzéséhez valamennyi vadászatra jogosulttal külön megállapodást kell kötni.)
•    A tevékenység végzése során kizárólag acélsörét használható.
•    A riasztások és gyérítések elvégzéséről (időpont és helyszín pontos megjelölésével) az elejtett egyedek számáról március 31-ig jelentést kell küldeni a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalának, valamint a DDNP Igazgatóságnak is.
A gyérítés folyamatosan zajlik az engedélyezett időszakban.

Vissza az aktuálisokhoz....
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 37
 Legújabb tagunk: Szaboi353