Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Január | 2008-01-08
Kép 

Január hónapban a kalendárium szerint a tél derekán kellene járnunk, erre az időjárás azonban fittyet hány. Sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, virágzik a kankalin, mogyoró, és ha így folytatódik a csukák is lassan elívnak. A globális felmelegedés nem új keletű dolog, egy 1978-as horgászújságból böngésztem ki a következő cikket, mely már akkor utal a problémára. Bízva az ott leírtakban, miszerint a február a leghidegebb hónap, a léki horgászat szerelmesei talán még bizakodhatnak.

Léki csuka, léki sügér

„Az utóbbi években sok szó esik hazánk időjárásának átalakulásáról, a tél eltolódásáról. A tények valóban azt mutatják, hogy az igazi zimankó csak decembert követően köszönt be, a várva várt tavasz márciusban még ugyancsak várat magára és a február általában a tél legkeményebb hónapja. A 0 Celsius-fok körüli folyóvizekben a horgászoknak nincs sok keresnivalója.

A szenvedélyes halkergető nem tehet mást, minthogy léket vág a befagyott állóvizeken és így próbál szerencsét. A horgászeszközök fejlődése ezen a téren is újat hozott. A hagyományos lékvágó fejsze mellett megjelent a jégfúró. Ez a nagy menetszélességű fúró kedvelt eszköze lett a téli horgászoknak. Európában elsősorban a Szovjetunióban és a skandináv országokban találjuk meg a sportboltokban, horgász szaküzletekben.
A lékhorgász elsősorban csukára és sügérre számíthat, amikor kishallal, halszelettel vagy épp gilisztával csalizott horgát a lékbe engedi. Hazai lékhorgászaink zsákmányából e két halfaj mellett azonban nem hiányoznak a keszegfélék sem. A Balaton északi partjának nádasai mentén, a csuhi szigetek között a sügér mellett gyakran felveszi a gilisztával csalizott horgot a bodorka vagy a vörösszárnyú.

A léki horgászatról beszélve szükséges néhány szót ejtenünk a felszerelésről. Minthogy ide sorolhatjuk az öltözéket is, talán mondanunk sem kell, hogy a jégre alaposan fel kell öltöznünk. Ellenkező esetben hal helyett egy jó náthát fog ki a könnyelmű horgász. Szinte elengedhetetlen ilyenkor a vattabéléses nadrág és zubbony, a lábon pedig a meleg zokniba, kapcába bugyolálás után a jó csizma. Belső melegítőnek legalkalmasabb a termoszban tárolt forró citromos tea.

Léki vállalkozásnál hagyjuk otthon a drága, finom, féltve őrzött botokat és orsókat. Megteszi a kevésbé csicsás, öreg bambuszbot és az egyszerű tárolóorsó is. Zsinórunkat és botunk vezető gyűrűit tanácsos finom parafinolajjal enyhén áthúzni, ami meggátolja a víz ráfagyását.

Külön említést érdemel a speciális léki horgászbot, a mormiska. A rövid, 40-60 centi hosszú, könnyű kis bottal mártogató horgászatot folytatnak a léki horgászok. A horog alámerítésére nem alkalmaznak külön ólmot, hanem magán az e célra előállított horgon van elhelyezve a súly. A horogszár végén halszemre emlékeztető nehezéket képeznek ki, és ennek segítségével süllyesztik a felcsalizott horgot a lékbe. A csali állandó emelgetésével-süllyesztésével csalják horogra a halat, amely kíváncsian keresi fel az éltető oxigént adó léket.”

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 21
 Legújabb tagunk: Krisz. 9