Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Május | 2008-05-04
Kép 

A halászatról-horgászatról szóló törvény a horgászatot fogási tilalmak tekintetében májusban befolyásolja leginkább. Tilos fogni a kősüllőt, kecsegét, pontyot, márnát és a 80 cm-nél kisebb harcsát. Fontos, hogy a tilalmak az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek.

Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom a pihenőnapokat követő munkanapon lép érvénybe. Amennyiben a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a megelőző munkanapon végződik. 2008-ban a ponty, márna és harcsa tilalmi ideje, pl. május 5-től június 13-ig tart.

Egy kis Balaton

Mi a helyzet a Balatonon? Sajnos a korábbi évekkel ellentétben a Balatoni Halászati Zrt. nem kérte a halászati hatóságtól a ponty tilalom felmentését. Úgy látszik, reménykednek a ponty természetes szaporodásának sikerességében, bár ismerve a vizet igen kevés az ívásra alkalmas terület. És még ott van a megmaradás kérdése. A magyar horgászok döntő többsége pedig pontyhorgász, így őket kedvezőtlenül érinti a dolog. Békés halaink zöme ebben az időszakban kezdi az ívást, illetve sok helyen csak kezdené, ha lenne mire. Az ívóterületek beszűkülése elsősorban a ponty tekintetében járt egyre inkább érezhető, és nagy mértékű állománycsökkenéssel, de egyes vizeken a fehérhal állomány is fogyásnak indult.

A rengeteg összetevőből álló problémakörben nagy szerepet játszik az emberi környezetrombolás, vagy a megfelelő tavaszi áradások elmaradása. A Balaton vízszintingadozását 1863-ban a Sió-zsilip megépítésével és a berek területek lecsapolásával már szabályozni tudták, üzemi vízszintet tartva. A tó partvonalának rögzítése ugyancsak óriási károkat okozott egyrészt elvették a természetes növénnyel benőtt parti sávot (ívóterület), másrészt a kőszórások algabevonata csalfa módon szaporodásra készteti a halak egy részét, ahol a hullámzás nem sok esélyt ad az ikrának, ivadéknak a túlélésre. A halállomány fogyatkozására károsan hat(ott) az eddigi halgazdálkodási gyakorlat is. A Balaton halgazdálkodása kezdetben a tóban természetes úton „megújuló” halállomány halászatát jelentette. Az első komolyabb állományalakító beavatkozás az 1900-as évek elején bevezetett pontytelepítések jelentették. A halállomány terhelhetőségét azonban sokáig nem vették figyelembe, a tóból évente lehalászott halak mennyisége növekedett. 1960-as –évektől kezdődően a haltermelés fokozására óriási mennyiségben angolnát, 70-től busát telepítettek, a természetes halállomány szerkezet ezzel megváltozott. Ennek „eredményét” mindannyian ismerjük, jelenlegi állományukat csak becsülni lehet a tóban. Számos halfajnak a jövevények táplálékkonkurenciát jelentenek, lassítva az őshonos halak növekedését (pl. a dévérkeszeg 150 g-os súlyt 4-5 év, 500 g-os súlyt 7-8 év alatt éri el!). Az elmúlt kevesebb, mint egy évszázad alatt a védett halfajok száma negyedére csökkent, míg az idegen halfajok duplájára nőttek!

A természetes szaporulat hiányából adódó állománycsökkenést viszont a nagyobb vizeken nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen kizárólag telepítésekkel pótolni. Az 1970-80-as évekre jellemző 150-160 tonnás éves horgászfogás -pontyból- mára 50-60 tonnára olvadt. Ez furcsa annak ismeretében, hogy a telepítés növekvő (ma kb. 350 tonna), amiből alig egy hatodát fogják vissza a horgászok-halászok. A halászok fogása csökkenő tendenciát mutat, csak a busa és amur fogása nőtt. Horgászfogások tekintetében is összességében csökkenés tapasztalható, a csuka és amur fogása mondható állandónak.

Mára talán a tó halgazdálkodásának elvárásai is átalakulóban vannak, természetvédelem-rekreáció-turizmus és a halállomány horgászati célú érdekeit kell, hogy szolgálja.

Horgászatilag a május már a nyarat idézi, a csendes hétköznapokat előszezonra jellemző zajos hétvégék váltják. Lassan benépesülnek a strandok, megjelennek a napozók, és a horgász már nincs egyedül a vizek partján. Persze ezzel a magány nyugalma is elszáll, de az apróbb bosszúságokat hamar feledteti egy-egy jó fogás.

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 22
 Legújabb tagunk: Krisz. 9