Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Június | 2008-06-08
Kép 

 

 

Június hónaptól kezdődően egyre több horgászvízen megindul az afrikaiak betelepítése. Természetesen az afrikai harcsára utaltam, amit hivatalosan először 1980-as évek közepén hoztak be hazánkba. Sok horgász kedvelt halává vált, könnyen horogra csalható (tipikus napijegyes hal) és ízletes szálkamentes húsa van. Telepítése inkább kisebb tavakban eredményes, itt könnyen, nagy arányban (akár 90% felett) visszafogható. Mohósága miatt egyéb kis méretű haszonhalakra is potenciális veszélyt jelent, természetes szaporulatra ilyenkor ne igen számítsunk. A horgászok különböző csalikra esküsznek, már-már  mítosszá vált a virsli (a magas szójatartalmú gazdaságos), szalonna, de eredményes a halas pellet is. Az afrikai harcsa mohóságát csak a rájuk horgászók tudják felül múlni (tisztelet a kivételnek), ami nem egyszer a mélyre nyelt horgok kibányászása miatt, a visszadobott halak életébe kerül.

Itt van Afrika!

Az afrikai harcsa honos Afrika egész területén, Kis-Ázsiában, valamint Törökország déli részének folyóiban, tavaiban, mocsaraiban és időszakos vizeiben honos. Testformája leginkább a mi menyhalunkéhoz hasonlít, lapos feje viszonylag nagy. Bőre csupasz vastag, pikkelytelen, változó színű, márványos-szürke vagy sötét. A farok alatti úszója és a hátúszója eléri a farokúszót, nyolc bajuszszála van. Az állat egyik kopoltyúíve járulékos légzőszervvé alakult (alakja miatt karfiolszervnek is hívják), amely voltaképpen egy szerteágazó szerkezetet magába záró légkamrából áll. E faágszerűen elágazó képződményeket gazdagon behálózzák a vérerek, s az érfalakon át a hal a légköri levegőből is fel tudja venni az oxigént. Az igen sós, szerves anyagokban gazdag, mérgező gázokat tartalmazó vízben is megél, ammóniatoleranciája sokszorosa a többi halfajénak.
Vadon nálunk nem fordul elő (egyelőre), hiszen a tartósan 15 Celsius-fok alatti hőmérsékletet nem viseli el, esetleg olyan tavakban áttelelhet, amelyeket termálvíz táplál, bár egyes megfigyelések szerint a hidegtűrő képessége egyre alacsonyabb határok felé tolódik. A legjobban a 25–33 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet kedveli, de rövid ideig azt is elviseli, ha a víz 12–18 Celsius-fokosra hűl le. Sokan attól tartanak, hogy a törpeharcsák esetéhez hasonló módon az afrikai harcsák elözönlik vizeinket. Adottságai valóban okot adnak erre az aggodalomra, mert bár nem bírja a hideg vizet, ám a már említett kiegészítő légzőszerve igen megnöveli tűrőképességét. Az inváziószerű elterjedés veszélyének elkerülése céljából és a produktivitás növelése érdekében genetikai beavatkozás útján az afrikai harcsát terméketlenné teszik hazánkban. Az ivarszervük akár egészséges is lehet, de nincs bennük termékeny petesejt, illetve spermium.

Eredeti élőhelyén – április és december között – a frissen elárasztott területek növényzetére ívik. Ez általában párosan zajlik le, főként éjszaka vagy a hajnali órákban. A nőstények által érlelt ikra mennyisége 3 és 300 ezer között változik, az ikraszemek átmérője 1,2-1,6 mm. Gyorsan növekszik, intenzív tenyészetekben 6–10 hónap alatt eléri az 500–1000 grammos piaci tömeget. Intenzív tartási körülmények között az afrikai harcsa jól bírja a sűrű népesítést: 1 köbméternyi vízben akár 200 kilogrammnyi harcsát is lehet tartani.

Táplálékában nemigen válogatós, elfogyasztja a víz felszínén úszó rovarokat, a növényi maradványokat, az iszaplakó élőlényeket, továbbá az eleven és elpusztult halakat is. Jól nevelhető gyurmás vagy szemcsézett takarmánnyal. A táplálékot az egész víztérben keresi.

Melegvízi állat lévén, az afrikai harcsát hazánkban csak termálvizekben vagy az erő- művek hulladékhőjét hasznosító gazdaságokban tudják tenyészteni: Szarvason, Tukán, Tiszafüreden.

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 18
 Legújabb tagunk: Krisz. 9