Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Átlátszó fejű hal | 2010-01-20
Kép 

1939-ban figyeltek fel először a tengerbiológusok arra a mélytengeri halra, amely csőlátása mellett áttetsző fejével is felhívta magára a figyelmet. Kaliforniai kutatók most jöttek rá arra, hogy a Macropinna microstoma, azaz a mélytengeri hordószemű hal mindezt csak megtévesztésül használja, ugyanis képes szemeivel fókuszálni, valamint még forgatni is tudja azokat.

A gyanús nevű, és még gyanúsabb kinézetű halfajt most először sikerült lefilmezni és sértetlenül a felszínre hoznia egy példányt. Eddig keveset tudtak a szokásairól, mivel az állat több száz méter mélyen él. Az angolul barreleye-nak, azaz hordószeműnek is nevezett halat az utóbbi években a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) tudósai figyelték meg alaposan. A kutatók kaliforniai vizekben, 600 és 800 méteres mélység között élő halak viselkedését vizsgálták az intézet kihelyezett távirányítású eszközeivel.

A hordószemű bizarr külsejű hal. Nevét két hatalmas, zöldes színű szeméről kapta, ezekkel az állat felfelé néz a fején keresztül, ami a szem fölött teljesen átlátszó. A fej első részén két apró lyuk található, az ember először ezeket nézné szemnek, pedig valójában az állat szaglószervének részei, orrcimpák. A szemek zöld pigmentjei a kutatók szerint abban segítik az állatot, hogy könnyebben kiszűrjék azt a kevés napfényt, ami lejut a mélybe, és észrevegyék azokat a biolumineszcens fényeket, amiket egyes medúzafajok bocsátanak ki magukból. Így arra jutottak, hogy az állat elsősorban medúzákkal és kisebb állatokkal táplálkozik, de az is előfordul, hogy a medúzák zsákmányait lopja el. A hal ideje nagy részét szinte mozdulatlanul lebegve tölti (nagy uszonyaival képes erre), és figyeli a vizet maga fölött. Amikor zsákmányt lát, felfelé néző szemeit előrefordítja, és úgy úszik felfelé, hogy táplálékot szerezzen. A kutatóknak sikerült élve felszínre hozniuk egy példányt, amit egy hajó tartályában tovább vizsgáltak, és megerősítették, hogy a hordószemű előre is tud látni, ha a szükség úgy hozza. Ez új felfedezés volt, mint ahogy azt sem tudták eddig, hogy a szemeket egy folyadékkal töltött réteg védi az állat fejében.

Az alábbi linken megtekinthető ez a fura szerzet: http://www.youtube.com/watch?v=RM9o4VnfHJU&feature=player_embedded

 

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 23
 Legújabb tagunk: Krisz. 9