Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Vörösiszap katasztrófa | 2010-10-13
Kép 

Halpusztulás a Marcalban - A vörösiszap "alaposabb" a ciánnál is

Összesen hat mázsa elpusztult halat gyűjtöttek össze eddig a Marcal folyóból az ajkai vörösiszap szennyezés miatt – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) földművelésügyi igazgatósága. A pusztulás valamennyi halfajt érinti, mivel a lúgos vörösiszap a folyó teljes szélességét és mélységét elszennyezte. A szakemberek ugyanakkor bíznak abban, hogy a halak egy része a Marcal oldalágaiba menekülhetett. Az igazgatóság illetékesei szerint a pontos károk felméréséhez hosszabb ideig tartó halászati kutatómunkára lesz szükség, amely a szennyezés levonulása után kezdődhet meg. Hálóval szedik össze és három-öt köbméteres konténerekbe gyűjtik a halászati szakemberek a Marcalban úszó haltetemeket – mondták a földművelésügyi igazgatóság illetékesei . Eddig hat mázsa elpusztult hal gyűlt össze, amelyek között mindegyik halfaj megtalálható. A vörösiszap ugyanis a folyó teljes szélességét és mélységét beszennyezte, így más volt a terjedése, mint például a 2000-es tiszai ciánszennyezésé. Ez utóbbi ugyanis – a halak egy részének némi menekülési esélyt hagyva - csóvaszerűen és mélyen a folyó sodorvonalában haladt.
A szakemberek ugyanakkor bíznak abban, hogy a halak egy része a szennyezés elől a Marcal tiszta mellékvizeibe és oldalágaiba húzódhatott, amelyekre az MgSzH a hét elején szintén halászati tilalmat léptetett életbe. Az igazgatóság szakemberei hozzátették: a halászati felügyelők éjjel-nappal az érintett vízszakaszokon tartózkodnak, és naponta adnak jelentést a halpusztulási helyzetről. A felméréseket azonban nehezíti, hogy az ivadékokat és a kisebb méretű halakat a hálókkal nem lehet kifogni, a nagyobb tetemek egy része pedig a partra sodródhatott, illetve több nap után, jóval messzebbre sodródva jöhet a felszínre. Ezért a tényleges károk felméréséhez komoly halászati kutatómunkára lesz szükség, amely a szennyezés levonulása után kezdődhet meg – állapította meg az Igazgatóság munkatársa.
Dobson Tibor, a kárfelszámolás helyszíni szóvivője tegnap azt közölte, hogy a vörösiszap a folyó teljes élővilágát kiirtotta. Ezt erősítette meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye is. Csütörtökön arról is érkeztek hírek, hogy a Rába és a Mosoni-Duna torkolatában, illetve a Duna főágában is észleltek halpusztulást, de későbbi nyilatkozatok szerint a víz lúgos kémhatását a Dunában sikerült a semlegeshez közelítő, 8-9-es ph-értékre csökkenteni, amely már nem veszélyes az élővilágra.


Ugyanakkor a horgászok másként vélekednek:
Nem felelnek meg a valóságnak azok a hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint a Duna halállományában nem okoz pusztulást az ajkai vörösiszap ömlés – közölték nevük elhallgatását kérő dunakanyari horgászok. A Budapest feletti folyószakaszon vergődő kecsegéket, „pipáló” szilvaorrú keszegeket figyeltek meg, amelyek nyilvánvalóan nem a teljesen kipusztított Marcalból sodródhattak idáig. Emellett elpusztult és partra vetett márnákról, fenékjáró küllőkről és selymes durbincsokról érkeznek hírek. A nyilatkozó dunakanyari horgászok inkorrektnek és a valóság elferdítésének tartják azokat a hivatalos nyilatkozatokat, amelyek szerint az ajkai vörösiszap-szennyezés nem károsítja a Duna élővilágát. Egyes horgászok a Budapest feletti folyószakaszon szombaton és vasárnap – amikorra a Marcalba ömlött szennyezés vélhetően elérte a Dunakanyar térségét - „pipáló” vagy hasukkal felfelé forduló, 0,5-1 kilós szilvaorrú keszegeket figyeltek meg, mások több kilós vergődő kecsegéket láttak. Ezek a halak - állítják a horgászok - nyilvánvalóan nem sodródhattak élő állapotban a Dunakanyar térségébe a Marcalból, amelyből a lúgos szennyezés minden halat azonnal kiölt. Emellett elpusztult és partra vetett márnákról, selymes durbincsokról és fenékjáró küllőkről is érkeznek hírek.
A dunakanyari horgászok hónapok, sőt évek óta egyáltalán nem tapasztalták, hogy a víz felszínén elpusztult vagy vergődő halak jelentek volna meg, mivel a Duna vízminősége és tisztasága rendkívüli mértékben javult az utóbbi időszakban. Ezért érthetetlennek tartják Baross Károly, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjének nyilatkozatát, aki az MTI-nek ma kijelentette: a Dunában „néhány elpusztult halat valóban találtak, de nem többet, mint máskor”. Ugyanakkor egyelőre fenntartják a pénteken bevezetett, másodfokú vízminőség-védelmi készültséget az igazgatósághoz tartozó folyószakaszon, de aggodalomra nincs ok – szögezte le. Az igazgatóság területén most is folyamatosan mérik a Duna vizének pH-értékét, amely a katasztrófát megelőző szint körül mozog – tette hozzá Baross Károly. Szerinte elképzelhető, hogy a megjelent haltetemek a Marcalból származnak, elkerülhették az ottani hálót, vagy az éjszakai sötétségben nem vették észre azokat. Az is lehetséges, hogy egészen másutt, valamilyen betegségben elpusztult tetemeket sodort az igazgatóság által felügyelt területre a víz, mint ahogy az máskor is elő szokott fordulni - fogalmazott az igazgatói.
Mint ismert, az igazgatósághoz tartozó Duna-szakaszon azt követően rendelték el a másodfokú készültséget, hogy a MAL Zrt. vörösiszap-tározójának gátszakadása következtében kiömlött veszélyes anyag a Torna patakon, a Marcalon, majd a Rábán keresztül október 7-én bejutott a Dunába, és Szobnál - valószínűleg október 8-án délelőtt – megjelent a Közép-Duna–Völgyi Vízügyi Igazgatóság területén is. Mivel a folyó Pest megyébe lépő szakaszán a "kritikus" napon semmi sem utalt a szennyeződés jelenlétére, és a folyó felszínén nem érzékeltek a szakemberek változást, illetve a mért pH-értékek is a normál szint körül mozogtak, igazából csak sejteni lehetett az "érkezés" időpontját. A szakemberek szerint a szennyeződés az egyre nagyobb vízhozamú folyókon áthaladva oly mértékben felhígult, hogy a komáromi, illetve a szobi szakaszokon az már nem okozott gondot. Szobnál a Duna vízhozama eléri a másodpercenkénti 1500 köbmétert.

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 20
 Legújabb tagunk: Krisz. 9