Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Az év hala 2011-ben a kősüllő | 2011-07-20
Kép 

A kősüllő lett az év hala 2011-ben, a Magyar Haltani Társaság által rendezett közvélemény-kutatás eredménye alapján.

A kősüllő (Sander volgensis) természetesen nem kőből van: elnevezése inkább kedvenc élőhelyére, a kövezett mederre utal, bár megél az iszaposabb aljzatú vizekben is. Csak Európában honos, a Fekete- és a Kaszpi-tengerbe ömlő folyók vízrendszerében, leginkább a Volga és a Duna medencéjében. Itthon a nagyobb folyók mellett tavakban is él.

A Magyar Haltani Társaság által kezdeményezett közvélemény-kutatáson, mint Harka Ákos, a társaság elnöke tájékoztatott, három jelöltet indítottak, a döntést pedig a halbarátok hozták, akik a társaság honlapján szavaztak. A voksolás Szilveszter éjszakáján zárult, a kősüllő legyőzte „az ugyancsak sokak rokonszenvét élvező réticsíkot és a harmadik helyezett sujtásos küszt." A választók valószínűleg azért is szavazták meg neki a nagyobb figyelmet, mert a másik két fajjal ellentétben nem védett, tehát lehet rá horgászni. A társaság szerint sok horgász is támogatná azt a javaslatot, hogy a kősüllő legkisebb kifogható mérete 25 centiméter legyen a jelenlegi 20 helyett, és ebből is – ahogyan a többi nemes halból – csak három darabot vihessen haza a pecás. Jelenleg ugyanis 3 kilogrammot is el lehet vinni, pedig a kősüllő nem nő nagyra – a legtöbb példány 25-30, legföljebb 40 centi, a hazai rekordpéldány 3,2 kilogrammos volt –, így lehet azt mondani, hogy egy-egy sikeres kősüllő-horgászattal jelentősen csökkenhet az állomány.


Németországban a pénzes pért (Thymallus thymallus) választották 2011 halának. A pénzes pér legfőbb ellensége a kormorán és különösen érzékenyen reagál a környezetszennyezésre. Azok közé a halak közé tartozik, amelyeket elsőként űz el életterükről a vízminőség rosszabbodása.

Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 19
 Legújabb tagunk: Krisz. 9