Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Az év hala 2012-ben a széles kárász | 2012-09-18
Kép 
Az év hala – 2012” címért folyó verseny szavazás győztese, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság,  a széles kárász lett. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt. Megritkulása a nyelvhasználatunkban is változást idézett elő. Ötven éve a kárász szó még a széles kárászt jelentette (Carassius carassius), napjainkban viszont a mindenfelé megtalálható ezüstkárászt (Carassius gibelio). Ha az előbbiről kívánunk szólni, akkor ma már elé kell tennünk a széles jelzőt (amelyen a hal „magassága” értendő), vagy aranykárászt mondunk. Jelentősebb állományai a folyók holtágaiban vagy mocsaras részeken maradhatott fenn. Szívós halfaj, jól viseli az oxigénszegény viszonyokat. Baranyában elsősorban néhány Dráva menti holtágban lelhetők fel egyedei, sajnos az ezüstkárásszal hibrideket alkot, így nehéz megkülönböztetni őket.
Érdekességként Németországban az év választott hala rendhagyóan nem egy faj hanem az ingolafélék családja lett. Ez a család különösen érzékenyen reagál a környezetszennyezésre és parazita életmódjuk miatt a halgazdaságok ellenségnek tekintik, ezért mára állományainak jelentős része veszélyeztetettnek tekinthető. Svájcban a tavi szaibling lett 2012-ben az év hala.
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 17
 Legújabb tagunk: Krisz. 9