Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Február | 2008-02-12
Kép 

Az előző hónapban azt írtam, hogy a léki horgászoknak még talán van okuk reménykedni a fagyok beálltára. Nos ez úgy tűnik hiú ábránd, az időjárás változatlanul igen enyhe az évszakhoz (tél) képest. A folyóvizeken, a felszínen mozog az apróhal, rabol a balin, a tavakon pedig eszik a ponty. Sajnos nem csak a halak esznek, hanem a rájuk vadászó nagyon falánk kormoránok is. Ezen a télen nem védi a halakat jégpáncél, ki vannak szolgáltatva a „fekete sereg” károkozásának. Az alábbiakban néhány fontos adat lett kigyűjtve -szakmai munkákból- e madár károkozásáról. Felvetődik akérdés bennem, miért is védik?

Káró(kozó)katona

 

Az ötvenes évek elején a Kis-balatoni kárókatona telep hosszú időn keresztül az egyetlen biztos fészkelőhelyüknek számított Ma­gyarországon. A kormoránokat halgazdálkodási kártételük ellenére később a védett madarak közé so­rolták. A nyolcvanas években már gazdaságilag is érzékelhető hatással voltak hazai vizeink állományára: vadászatuk azonban nem jelent vonzerőt. Az európai uniós joghar­monizáció szellemében természet­védelmi szempontból jogi védel­met élveznek, s egyedi értéküket 1000 forintban határozták meg. Ez azt jelenti, hogy a természetvé­delmi hatóságoknak úgy kell ke­zelniük, mintha védett faj lenne, ám engedélyezni lehet a kártételek csökkentése érdekében riasztásu­kat, elejtésüket, gyérítésüket vadá­szati eszközökkel is.

Becslések szerint a védett kormoránból Európában 310-370.000 fészkelő, a magyar vizeken 6 ezer pár állandóan itt élő és fészkelő, valamint 20-30 ezer darab ide vándorló és itt áttelelő madár található. (A Dráván, a fokozottan védett Mattyi kormorános erdőben kb. 240 pár fészkel). Naponta átlagosan 425-700 gramm hal kerül a gyomrába, ami mintegy 170 kg/év mennyiségnek felel meg. Halfajtól függően 12-47 centiméter testhosszúságú halakat zsákmányol, melyek tömege 53-1285 gramm között van. Hal­gazdálkodási szempontból a halastavakon és folyókon nagyobb kártételi és kockázati tényezőt je­lent. A búvármadár halásztudása sem mindennapi: akár 20 méteres vízmélységben is képes elejteni a zsákmányát. Ráadásul vadászat közben ren­geteg halat megsebeznek, melyek megfertőződnek, majd elpusztulnak. Ivás közben is nagyobb káro­kat okozhatnak. A természetes vizekben a kárókatona táplálkozásá­val már természetvédelmi károkat is előidézhet. Télen nemritkán a vermelő, telelő állományokat za­varják meg. Hazánkban a kormoránok károkozása miatt évente mintegy 3500 tonnányi haltömeg hiányzik a vizeinkből.Ha ezt beszorozzuk egy átlagos halárral (mondjuk 300 Ft/kg, ami igen mérsékelt) 1.050.000.000 Ft értékű halat jelent!

Természetvédelmi szempontból régóta ismeretes: a kormorántelepek fészkelőhelyükre is drasztikus hatással vannak, nagy mennyiségű, maró ürülékük miatt a fészkelőfák aránylag rövid időn belül kipusztulnak. Európában a legnagyobb halkárt okozó kormorán állomány szabályozását, csökkentését hazánkban is csak a halgazdák és a természetvédők széleskörű összefogásával, egyeztetve az érdekeket és az uniós tapasztalatokat felhasználva lehet tartósan megoldani.
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 14
 Legújabb tagunk: Krisz. 9