Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Parlamenti vitanap a horgászati és halászati újraszabályozásról a készülő új törvény kapcsán | 2013-03-27
Az Országgyűlés üléstermében 2013 március 26-án tartott konferencián közel négyszázan jelentek meg a 450 meghívottból a rossz időjárási körülmények ellenére, döntő többségük horgász, de halász emberek is akadtak, igaz lényegesen kisebb számban. Nem nagyon lehetett olyan helyre nézni, hogy az ember tekintete ne találkozzon legalább egy halas nyakkendővel, kitűzővel, de volt, aki természetvédelmi őrszolgálati egyenruhában érkezett az eseményre, ahol a halgazdálkodási törvény tervezete volt terítéken. 
"Valahogy kitudódott, hogy részt veszek ezen a mai eseményen, nem mintha titkolni akartam volna" - kezdte Áder, aki saját bevallása szerint nagyon sok levelet kapott az elmúlt napokban halászoktól, horgászoktól, és sok időt töltött el ezek tanulmányozásával.
Áder szerint a problémát legjobban egy tiszai horgász foglalta össze, ezért a levél egy részét felolvasta. "Önhöz hasonlóan én is szenvedélyes horgász vagyok, akárcsak még 350 ezer ember ebben az országban" - olvasta fel Áder. "A hallopás nem lehet megélhetési bűnözés, hiszen drága technikai feltételek szükségesek hozzá" - hangzott az újabb idézet a levélből, majd a tiszai horgász feltette a fő kérdést: Miért olyan enyhék a törvények a hallopást illetően?
A probléma nem volt ismeretlen Áder előtt, aki azt mondta, hogy "az országot járva, horgászokkal és halászokkal beszélve újra és újra felmerülnek ezek a problémák". A köztársasági elnök szerint a parlamenti vita előtt álló halgazdálkodási törvénytervezet tétje, hogy "Magyarország a tisztességes horgászok és halászok, vagy a rapsicok, az orvhorgászok paradicsoma lesz." A hazai vizeken is az a probléma, hogy egyesek engedély nélkül vagy még rosszabb, engedéllyel halásznak a tilosban, több halat fognak ki. Áder szerint azért, hogy kedvét szegjék a rapsicoknak, drákói szigorra van szükség. Az elnök szerint a törvénynek meg kell teremtenie annak a lehetőségét, hogy az illegális horgászoktól elkobozhassák a felszerelésüket, akár csónakot, gépjárművet, és majd a rapsicoknak "érdemes lesz elgondolkodnia".
A köztársasági elnök szerint a jelenlegi szabályozás annyira megengedő, hogy akit illegális tevékenység közben tetten érnek, az megússza egy bírsággal, aztán a "képébe röhög a tisztességes horgászoknak". Áder szerint azért is érdemes foglalkozni a horgászokkal, mert "a legnagyobb civil szervezetről van szó".
Bánki Erik európai parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy az Európai Parlament napirendjén van a halászati reform. Az új halászati irányelvek Magyarország számára kedvezőek lehetnek, mert többek között felértékelődnek az édesvizek, és szigorú korlátok közé szorítják a halászatot és horgászatot. 
Szalay Ferenc levezető elnök, a sport- és turizmusbizottság tagja kiemelte: fontos, hogy a parlament elé kerülő új törvénytervezet a horgászok és a halászok érdekeit egyaránt képviselje, és elősegítse a két terület együttműködését.
Bardócz Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) halászati osztályvezetője a készülő halgazdálkodásról és halvédelemről szóló törvényjavaslatot bemutatva hangsúlyozta, hogy már a dokumentum elnevezése is szemléletváltást jelent a mostani szabályozáshoz képest, mivel gazdálkodási rendszer kialakításához járul hozzá. A készülő jogszabály alapelveket határoz meg, amelyek védik az élőhelyeket, a halakat – mutatott rá az osztályvezető, kiemelve, hogy a természetvédelem és a vízterület-tulajdonos érdekei között egyensúlyt kívánnak teremteni. A halállomány növelésének szempontjait figyelembe véve a jogszabályban megteremtik a speciális halászati tilalom elrendelésének lehetőségét, az élőhelyek fokozott védelmére pedig tágabb teret adnak – mondta Bardócz Tamás.
"A halgazdálkodási jog az államé, ez az alaptörvényből is levezethető" - mondta ezután beszédében Bardócz Tamás. A törvénytervezetről elmondta, hogy az ország területén található minden olyan vízre ki fog terjedni, amelyben halak élnek, vagy élhetnek, legyen az bejelentett víz vagy bármi más.
Áderhez csatlakozva Bardócz szerint is kemény szankciókra van szükség, elmondása szerint a büntetőtörvénykönyvben is kiemelten foglalkoznak a problémával. Mégis a büntetés és elrettentés nem szabad, hogy a legfontosabb eszköz legyen. A megoldást Bardócz a konferencia tételmondatának is beillően fogalmazta meg: "Legális hallal kell harcolni az illegális hal ellen." Az osztályvezető szerint a horgászok és halászok szellemiségén is változtatni kell.  A halgazdálkodási törvénytervezet kiemelt figyelmet fordít a halas vizek őrzésére, amelyet azonban nem lehet csak hivatásosokkal megoldani. Bardócz szerint ezért beépítették a törvénybe a "társadalmi halőr" fogalmát, ezek olyan magasan kvalifikált "elithorgászok" lesznek, akik rendelkeznek majd valamilyen minimális jogosítvánnyal.
Bardócz Tamás bejelentette, hogy a szerdától a honlapon (www.halaszat.kormany.hu) is olvasható a jogszabálytervezetet közigazgatási egyeztetésre bocsátják, és jövő hét szerdáig várják a társadalmi szervezetek észrevételeit is.
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 18
 Legújabb tagunk: Krisz. 9