Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Dr. Fazekas Sándor, VM miniszter nyilatkozott az új halgazdálkodásról szóló törvényről. | 2013-06-14
2013 június 10-én került sor az Országgyűlésben a Halgazdálkodási és a hal védelméről szóló törvényjavaslat zárószavazására. A zárószavazás előtt a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Fazekas Sándor nevében Dr. Illés Zoltán államtitkár „zárószavazás előtti módosító javaslatokat” tett. A minősített és egyszerű többséget megkövetelő szavazás során többséggel fogadták el a törvényt, mindössze az egyik ellenzi párt és néhány független képviselő szavazott nemmel a törvényjavaslatra.
Az MR 1 Hajnaltáj műsorában, Dr. Fazekas Sándor a vidékfejlesztési minisztert kérdezték az új halgazdálkodási jogszabályról.

Riporter
Itt két dolgot kell először szemügyre vennünk, amikor kézbe vesszük ezt az új halászati törvényt, vagy halgazdálkodási törvényt. Ugye, ha jól látom én, akkor a két legfontosabb üzenete, a két legfontosabb címe ennek a jogszabálynak, hogy a halállományt védeni kell egyfelől és a horgászturizmus, a horgászat érdekeit is egyaránt, nem tudom, hogy azonos súllyal vagy sem, figyelembe kell venni.


Fazekas Sándor
A halgazdálkodásról és a hal védelméről szól az új törvény, és ez egy megváltozott szemléletmódot tükröz. Hiszen védenünk kell a vizekben található halállományt, gazdálkodnunk kell vele. Nem pusztán halászni és horgászni, ennél sokkal többről van szó. Egy fenntarthatósági elem jelenik meg a törvényben. Széleskörű társadalmi vita előzte meg egyébként, hiszen azért komoly nézeteltérések voltak horgászok és halászok között. A horgászok száma az családtagokkal együtt a félmilliót közelíti, a halászok mintegy 150-en vannak, a kisszerszámos tradicionális halászatot űzők kettőezren. A halállomány véges, a vízterületeink adottak, és egymás mellett kell élni, meg kell találni azokat a szabályozásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy mindenki boldoguljon, illetve egy megváltozott feltételrendszer mellet tudja megtalálnia a kikapcsolódását, illetve a megélhetését, a sportját, a szabadidő eltöltését.  

Riporter
Igen ezt a két szempontot össze kell hangolni valóban, hiszen egyrészt az ökoszisztéma megóvása a halállomány védelme az valóban egy fontos szempont, hiszen egy élőhelyről beszélünk. De kétségtelen, hogy egyébként ugyanez egy másik szempontból akár a turizmus szempontjából is értékelhető, tehát a halászat, a horgászat üzlet is egyúttal.


Fazekas Sándor
Ez így van, de a halak nélkül, a halak élőhelyének védelme nélkül a halállomány védelme nélkül mindenki csak kudarcokat szenvedhet el.  Ezért kiemelt cél az élőhely védelem,
és az új szabályozás értelmében átalakul a hivatásos halászat szerepe is. Elsősorban ökológiai funkciót kap a jövőben, és a halászat fő feladata a halállománynak egy szelekciós halászata lesz, ez által a természetes halfauna fenntartása lesz. A hagyományok megőrzése mellett a halászaton keresztül tudjuk biztosítani az, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. Legyen nyomon követhető a hal útja és részletes előírások fogják szabályozni a jövőben azt a halászati területet, amely korábban  az előző törvény alapján még kevésbé volt rendezett.

Riporter
Igen a legális piacról még külön is kérdezném, hogy ez hogy teremthető meg, mert valóban ez az egyik legnagyobb feladat ezzel kapcsolatban, de néhány gyakorlati példát kérek szépen Öntől, hogy akik ebben az iparágban, ebben az üzletben, ebben a gazdálkodási ágban dolgoznak, ezzel foglalkoznak, vagy akár csak hobbijukként űzik. Milyen gyakorlati változásokra számíthatnak? Mondjon néhány példát.

Fazekas Sándor
Egyik fontos elem az, hogy korlátozott időtartamra és eszközhasználatra jogosító turista állami horgászjegy bevezetésével segítjük a horgászatnak a megismerését. Ezzel is tudjuk segíteni a horgászoknak létszámát, illetve azt, hogy az egyes halfajoknál milyen horgászati szabályok alapján tudnak az időtöltésüknek hódolni. Ez elősegíti a turizmus erősödését is vidéken. Erélyesebben lépünk fel az illegális halfogás ellen, hiszen a halőrzés javítása érdekében rendészeti feladatokat ellátó halászati őrökön kívül, korlátozottabb jogkörrel ugyan, de lehetőséget adunk a társadalmi halőrök alkalmazására is. A halgazdasági hatóság számára pedig lehetővé válik az illegális halfogáshoz használt eszközöknek elkobzása.

Riporter
Tehát akkor itt végül is létrejön, egy- mondjuk úgy- egy hatósági szint.

Fazekas Sándor
Egy hatósági, illetve ellenőrző funkciót tudunk létesíteni, de bevezetjük a fogási tanúsítványt is a természetes vizekből származó halak kereskedelmének ellenőrzésére így a teljes élelmiszerláncon keresztül követhető lesz a hal útja. Szintén új elem a halászati engedély. Kereskedelmi célú halászatot a jövőben kizárólag ezzel lehet folytatni.  A továbbra is megmaradó állami halászjegy és horgászjegy csak egy rekreációs, pihenési célú halfogásra használható a jövőben. Tehát ezek mind körülírják, szabályozzák azt a terület, ahol azért az elmúlt években gyakran negatív jelenségeket, negatív tapasztalatokat könyvelhettünk el. Elég arra gondolni, hogy Magyarországon a forgalomba kerülő halnak jelentős része az feketén jut el a vizektől az asztalokig.

Riporter
Az asztalokig.  A hétköznapi emberek asztalára egyaránt,.és hát nyilván az éttermek esetében is tapasztalnak ilyet néha az ellenőrök, hogy illegális forrásból szerzik be a nyersanyagot.   


Fazekas Sándor
Hát ezáltal, hogy halászati engedély kell a kereskedelmi célú halászathoz, halfogáshoz, ezáltal tisztulni fog ez a terület és így a turista, a vásárló az étterembe betérő vendég biztos lehet afelől, hogy a hal az legális forrásból származik.

Riporter
És van itt még egy fontos feladat. Nem tudom, hogy mennyire kell jogszabályi szinten foglalkozni ezzel, hiszen a szakemberek évek óta próbálnak tenni valamit a helyzet javítása érdekében. Itt a halállományról van szó, az idegen halfajokról van szó. Szintén egy stratégiát kell kialakítani és hosszú-hosszú éveken keresztül erre figyelni kell, hogy az idegen halfajok eltűnjenek, mert ezek veszélyt jelentenek a Kárpát-medencében szokásos ökoszisztémára.      

Fazekas Sándor
Ez rendkívül nagy feladat, hiszen jól érzik magukat ezek az idegen halfajok nálunk, és általában nincs természetes ellenségük, vagy kevesebb természetes ellenségük van, nehezen is foghatóak ki. Itt a hivatásos halászatnak lehet kiemelt szerepe. Ez egy ökológiai feladat, hogy egy szelekciós halászattal megfelelő eszközökkel ritkítsa ezeket a halfajokat, ezért is van szükség arra, hogy legyen halászat. Hiszen volt egy ilyen vita, illetve lehet, hogy még parázslik is, hogy kell-e egyáltalán Magyarországon halászat, hiszen viszonylag kevés embert érint. Adott előírások betartásával a halászat az működhet a jövőben, és segíthet, hogy az ilyen idegen halfajokat kiemeljük a vizekből, ezeket ritkítsuk.     

 
Még a halászatra visszatérve, azt el szeretném mondani, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényt, - nagy többséggel fogadta el - és így a halászok és a horgászok békés együttélése, együttműködése irányában egy komoly lépéseket tudtunk tenni, hiszen egy konszenzusos állapot alakult ki az érintett szervezetekkel az egyeztetések során.
    
        
    
   

    
    
    
         
                 
 
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 27
 Legújabb tagunk: Krisz. 9