Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Halálos villámcsapás | 2013-06-24
Kép 
Emberéletet követelt a hétvégi ítéletidő. A vízparton a villámcsapás kioltotta Radojko Bilić 28 éves pontyfogó életét. Szombaton délelőtt indult a toraki Linjak horgásztavon a fatális kimenetelű horgászverseny. A folyamatosan harminc órára tervezett pontyfogó megmérettetésnek a közepe táján végzett a huszonnyolc éves Radojko Bilić (1985) helybéli horgásszal a hirtelen föltámadt ítéletidő. A részvevők elmondása szerint, alig múlhatott el éjfél, amikor a föltámadó szél kíséretében itt-ott villámok is föl-föl cikáztak a sötét égbolton. Ekkor, sejtve a kerekedő rossz időt, egyesek a gépkocsijuk biztonságába húzódtak. Az áldozat a szabad ég alatt időzött, amikor lecsapott rá a végzetes villám. - írta a Magyar Szó
Korábbi években az elektromos vezetékek már hazánkban követeltek áldozatokat a horgászok közül, akik hosszú botjaikkal megérintették a vezetéket, de figyelni kell a villámlásra is, amint azt a fenti példa is említi. Az ilyen sajnálatos eseményeket el lehetne kerülni, a legnagyobb odafigyelést a karbon anyagú horgászbotok használata igényli, melyek jól vezetik az áramot. Erre az információra bottesten szereplő kis piktogram is felhívja a használó figyelmét.
A 122/2004. (X. 15.) GKM rendelet a villamosmű biztonsági övezetéről meghatározza, hogy az 1-35 kV névleges feszültségű föld feletti szabadvezeték biztonsági övezete 5 méter. Ez azt jelenti, hogy a vezetéket ennél jobban megközelíteni életveszélyes és tilos! Hangsúlyozzuk a megközelítést (!!), hiszen közvetlen érintés hiányában is bekövetkezhet az átívelés.
Hazánkban a nagyfeszültségű szabadvezetékek a létesítésükre vonatkozó előírások alapján, a földfelszíntől számított biztonságos, legalább 6 méter magasságban létesülnek. Bármely tárggyal való érintésük, illetve 1 méteren belüli megközelítésük életveszéllyel jár.
Az E.ON Hungária Zrt. arra kéri a horgászni vágyókat, hogy saját életük védelme érdekében minden esetben kellő körültekintéssel járjanak el a horgászhely kiválasztásakor és tartsanak kellő távolságot a horgászhely közelében lévő nagyfeszültségű távvezetéktől! Emellett tartsák be a figyelmeztetést és a karbon anyagú horgászbotokat viharos idő és villámlás esetén inkább tolják össze, hiszen nincs olyan horgászélmény, mely megéri a kockázatot!
Mit tehetnek a kockázatok csökkentése érdekében?
Kérjük, minden lehetőséget ragadjanak meg arra, hogy a horgásztársainkat figyelmeztessék a villamos vezetéknek a horgászbottal történő megérintéséből/megközelítéséből származó veszélyekre! Tapasztalatok szerint nagyon hasznos és hatékony, ha azokon a helyeken, ahol a vezeték megközelíti, illetve keresztezi a horgászatra alkalmas vizeket, figyelmeztető táblákat helyeznek el, felhívva horgászok figyelmét a nagyfeszültségű vezeték közelsége miatti áramütés veszélyére.
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 22
 Legújabb tagunk: Krisz. 9