Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
Március | 2008-03-12
Kép 

Ez a hónap már igazi „nagyüzemi” horgászat beindulását hozta magával. Megindult a szezon a Pécsi tavon és Kovácsszénáján, az összes egyesületi vízen folyik már a horgászat, sorra fogják a kisebb-nagyobb halakat. Tavasszal inkább a kis testű halak kezdik el legkorábban a táplálkozást, hiszen ők nem tudnak annyi zsírkészletet télre felhalmozni, mint nagyobb társaik. Testméretükhöz képest energiaigényük nagyobb, mint a több kilós példányoké. Néhány horgász (tisztelet a kivételnek és a többség az) ilyenkor bosszúsan veszi tudomásul, hogy egy-egy méreten aluli hal (ponty) kerül a horogra. Valahogy a horgászat is felgyorsult a mindennapi élettel együtt, hozzáteszem hátrányára. Ma a cél: a lehető legrövidebb idő alatt minél nagyobb és több halat fogni, egészen addig, míg nincs kifogva a horgászatba fektetett ellenérték, utána hátradőlhet és elmondhatja, megérte engedélyt váltani. A horgászat igazi lényege, a kikapcsolódás, rekreáció, sport jellege pedig egyre több horgásznál háttérbe szorul. Sajnos. Persze ennek kiváltója leginkább a társadalmi és gazdasági helyzet, de ebbe inkább itt ne menjük bele. Visszatérve a halakhoz, egy olyan halról írnék néhány fontos dolgot, amely szinte egész évben fogató (akár lékről is).

 

A korán kelő bodorka

 

Mikor a lassan felmelegedő szélvizek hőfoka már eléri a 8 Celsius fokot, megjön a bodorka étvágya, és ha óvatos is de szívesen veszi fel a felkínált csalétket. Ilyenkor, kora tavasszal legeredményesebben könnyű úszós készséggel horgászhatunk rá, és apró 10-16-os horogra tűzött csontival. Korai ébredésének és táplálkozásának egyik oka korai ívása. Áprilisban, mikor a víz hőfoka eléri, és tartósan megőrzi a 10-15 Celsius fokot, a bodorkák megkezdik nászukat. Leggyakoribb testnagysága 15-20 centiméter, de elérheti a 30 centimétert is. Ezeknek a példányoknak a súlya eléri már az 1 kilót. Egyaránt kedveli a folyó és állóvizeket, de elsősorban a vízinövényzettel benőtt területeket keresi. A táplálékban nem válogatós, megeszi a rovarokat, férgeket, korhadó növényi részeket, algát és lecsipegeti a vízinövényzet zsenge hajtásait. A víz felmelegedésével elhagyja a szélvizeket, beljebb vonul, de ekkor is előnyben részesíti a vízinövényzettel borított vízfeneket. Mint gyakori, nagy tömegben előforduló hal nagy szerepet játszik vizeink életében. Fontos tápláléka a ragadozó halaknak, elsősorban a csukának, süllőnek és a harcsának. A nyári időszakban jobban fogható növényi eredetű csalival: kenyérbéllel, tarhonyával, vagy épp puhára főtt búzaszemmel. A horgászok nagy előszeretettel alkalmazzák csalihalként, minthogy szívósságánál fogva a horogra tűzve sokáig él és könnyen eltartható. Húsa szálkás, de jól beirdalva, sütve ízletes halétel.
Vissza a cikkekhez....
 
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 21
 Legújabb tagunk: Krisz. 9