Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
2021-06-25   |   Menyhal telepítés a Duna és Dráva folyóba
Képtár megnyitása A ritka és különleges halfaj, menyhal került telepítésre a mai napon a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége által hasznosított Duna folyó mohácsi szakaszára, és a Dráva folyó Vejti szakaszára. A menyhal napjainkra megfogyatkozott a természetes vizeken, így az állományuk növelése céljából kihelyezésekkel próbálják a halgazdálkodási hasznosítók ezt kompenzálni. Sajnos a menyhal szaporítása és nevelése nem egyszerű, kevesen foglalkoznak vele, emiatt nehezen beszerezhető. A Dráva folyóba 1500 db, a Duna folyóba 3500 db I. nyaras menyhal került kihelyezésre, 12-13 cm átlagos testhosszúsággal.
A menyhal az egyetlen édesvízi tőkehalféle. A menyhal nyúlánk, feji részén fölülről, farki részén oldalról lapított hal. Aránylag rövid, de széles feje, közepesen hosszú orra, és kis szemei vannak. A szája nagy, félig alsó állású, amely apró, hegyes fogakat rejt. A menyhalak bőrét nagyon apró, szinte észrevehetetlen pikkelyek borítják. A testének színe zöldesbarna, sötétebb márványos foltokkal, könnyen felismerhetjük jellegzetes, alsó állkapcsáról kiinduló egyetlen bajuszszáláról. Hazánkban a nagyobb folyókban jól megél, azonban nyáron szinte teljesen eltűnik. Fenéklakó halfaj, többnyire a kövek között, vagy a part üregeiben bújik meg. Fiatalabb korban a menyhalak táplálékát elsősorban fenéklakó gerinctelen állatok alkotják, később viszont áttérnek a ragadozó életmódra. A menyhal 3-4 éves korára válik ivaréretté, decembertől februárig tart az ívásuk. Kevésbé közismert halfajunk és még kevesebben horgásznak rá. Fogására szinte kizárólag csak a téli estéken, éjszakákon van esélyünk, ilyenkor intenzíven táplálkozik. Fajlagos tilalmi időszaka nincs, méretkorlátozás védi, a 25 cm alatti példányokat tilos megtartani, és naponta legfeljebb 3 kilogrammnyi tartható meg.
Vissza az aktuálisokhoz....
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 34
 Legújabb tagunk: Szaboi353