Felhasználó név:  Jelszó:  Regisztráció Elfelejtett jelszó
 
 
 
 

 

Szép kártya elfogadó hely


 
2021-08-31   |   Kecsege telepítés a Duna folyóba
Képtár megnyitása 2021. augusztus 31-én a Duna folyó Dunaszekcsői csónaklerakójánál 113 kg kecsege lett kihelyezve. Egykor nagy egyedszámban előforduló halfaj került a folyóba, amelyet ma már csak ritkán láthatunk, szaporodási lehetősége erősen megcsappant, illetve a nagyszámú kárókatona állomány miatt komoly károkat szenved. A kihelyezett halak 30-50 cm hosszúságúak voltak. A kecsegéket Horváth Zoltán ócsárdi gazdaságában, a H&H Carpio Halászati Kft. telephelyén szaporították, nevelték. A kihelyezésnél jelen voltak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is.
A kecsege tipikus folyóvízi hal, a meder mélyebb részein érzi jól magát, ahol kisebb rajokba csoportosulnak, főleg a kisebb egyedek. Nagyobb rajokat csak télen és ívás idején alkotnak, ilyenkor sajnos fokozottan ki vannak téve a kárókatonák okozta kártételnek. Tavasszal a folyók felsőbb szakaszára vonulnak ívni, 4–6 éves korában válnak ivaréretté.
A kecsege orra megnyúlt, elvékonyodó és kissé felfelé hajló, szája a fej alsó részén helyezkedik el, amelyet négy rojtozott bajuszszál övez. A váza porcos, és testét kívülről pikkelyek helyett csontlemezek, ún. vértek védik. Öt vértsor húzódik végig a testén, egy háti, két oldalsó és két hasi vért. Színe sötét barnásszürke, zöldes árnyalattal, amitől a világosszürke vértek jól elütnek. Hasa sárgásfehér, úszóit fehéres sáv szegélyezi. Farokúszója a cápákéhoz hasonlóan aránytalan, vagyis az úszó alsó és felső lebenye eltérő méretű és alakú. Testhossza elérheti a 100–125 cm-t, tömege 15–16 kg-ot is nyomhat, mintegy 20–25 évig is élhet, ezzel a tokfélék közül a legrövidebb életű.
A kecsege táplálékát elsősorban a vízfenéken-, és annak közelében élő rovarlárvák alkotják – főként szúnyogok, tegzesek, kérészek, álkérészek lárvái. A nagyobb egyedek kisebb halakat is fogyasztanak.
A magyarországi kecsegeállományra a legfőbb veszélyt a folyószabályozások, duzzasztások okozta megváltozó ökológiai viszonyok, a vízszennyezés és a kárókatonák jelentik.
Sajnos a kecsege egyedszáma rendkívül megfogyatkozott, ezért kikerült a fogható halfajok sorából (tehát nem fogható halfaj lett), de Magyarországon jelenleg nem áll természetvédelmi oltalom alatt.
Ugyanakkor a fogási tilalma alól időszakos felmentést adható. A felmentést a hatóság a kifogható mérettartomány és a kifogható darabszám megadásával, illetve a fogási tilalom alóli felmentés céljának megjelölésével adhat. Ehhez teljesülnie kell több feltételnek, így vizsgálatokkal igazoltan, stabil, önfenntartó populációval kell rendelkezzen az adott vízterületen, illetve a halgazdálkodásra jogosultnak a halfajt rendszeresen telepítenie szükséges.
A kecsege foghatóvá tételét remélhetőleg jelen telepítés is pozitívan befolyásolja majd, illetve ebben az évben tervben van jelölt kecsegék kihelyezése is. Kérjük a horgászokat, hogy az esetlegesen kifogott példányokat kíméletesen engedjék vissza a folyóba!

Vissza az aktuálisokhoz....
 

Duna és Dráva folyó töltésen történő járműközlekedés rendje
bővebben.. pdf megnyitás
2017-05-11
Baranya Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság I. és II. osztálynak 2017. június 17-én (szombaton) kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2016-06-03
Megyei Halfogó Horgász Csapatbajnokság az I. osztálynak 2016. június 18-án, míg a II. osztálynak 2016. június 19-én kerül megrendezésre a Domolosi horgásztavon. A verseny kiírása további részletek....
2015-10-09
2015. november 22-én kerül megrendezésre a II. Kökényi pergető verseny a Malomvölgyi I. (Kökényi tó) tavon. A versenyről bővebb információk: Mészáros András 30/663 1052 számon.
további részletek....
 
Mi a véleménye az online területi jegyek bevezetéséről?
Ideje volt modernizálni a területi jegyeket is, jól használható.
Jó volt a nyomdai úton előállított papír alapú területi jegy.
Ha nem kell nyomtatni az online jegyeket, akkor jó megoldás lesz.
 
 Vendég: 32
 Legújabb tagunk: Szaboi353